Co warto wiedzieć o alergiach na ziemniaki?

Co warto wiedzieć o alergiach na ziemniaki?

Ocena: 4.50
Głosów: 2

Alergie na ziemniaki są rzadkie, ale mogą dotyczyć zarówno dorosłych, jak i dzieci. Osoby z alergią na ziemniaki mogą mieć łagodną lub ciężką reakcję alergiczną po jedzeniu, lub kontakcie z ziemniakami.

Kiedy dana osoba ma alergię na ziemniaki, jej układ odpornościowy reaguje niekorzystnie na określone związki w tych warzywach, które mogą obejmować patatynę lub solaninę. Osoby z alergią na ziemniaki często mają nadwrażliwość krzyżową na inne substancje, które zawierają alergeny podobne do alergenów ziemniaka.

Unikanie ziemniaków w diecie może być trudniejsze, niż się wydaje, ponieważ wiele produktów spożywczych zawiera pochodne ziemniaków jako ukryte składniki.

W tym artykule przyjrzymy się objawom, przyczynom i czynnikom ryzyka alergii na ziemniaki. Przyglądamy się również satysfakcjonującym alternatywom dietetycznym i wskazówkom, jak unikać produktów ziemniaczanych?

Co to jest alergia na ziemniaki?

Osoba z alergią na ziemniaki może odczuwać nieżyt nosa, swędzenie skóry lub ból gardła podczas jedzenia ziemniaków.
Alergia na ziemniaka ma miejsce, gdy układ odpornościowy myli poszczególne białka ziemniaka ze szkodliwymi substancjami. Organizm traktuje tych intruzów jak wirusy lub bakterie, a układ odpornościowy odpowiada, izolując ich i atakując.

Układ odpornościowy wysyła białe krwinki i inne związki, takie jak przeciwciała IgE, aby spróbować chronić organizm. Niektóre krwinki białe i komórki tuczne uwalniają histaminę. Ta odpowiedź układu odpornościowego powoduje wiele objawów alergii na ziemniaki.

Kilka substancji w ziemniakach może wywołać reakcję alergiczną, w tym glikoproteinę zwaną patatyną i alkaloidy, takie jak solanina. Alergie na ziemniaki mogą mieć alergię krzyżową z innymi alergiami, w tym alergiami na inne rośliny, alergie pokarmowe i alergie na lateks.

Alergia na ziemniaki to nie to samo, co zatrucie ziemniakami. Doniesienia o zatruciu ziemniakami mówią, że niedojrzałe, kiełkujące lub zielone ziemniaki zawierają toksyczne alkaloidy, w tym solaninę. Po spożyciu mogą powodować senność, osłabienie, apatię i objawy żołądkowo-jelitowe. Jest to rzadkie — w większości przypadków ziemniaki są bezpieczne do spożycia i są podstawowym pożywieniem w wielu krajach.

Jakie są objawy alergii na ziemniaki?

Osoby z prawdziwą alergią na ziemniaki mogą reagować natychmiast po dotknięciu, obraniu lub zjedzeniu ziemniaków.

Objawy mogą się różnić w zależności od osoby, ale typowe objawy alergii na ziemniaki to:

  • nieżyt nosa, w tym swędzenie lub pieczenie oczu, katar lub zatkany nos i kichanie
  • czerwona, swędząca skóra
  • pokrzywka, egzema lub podobne wysypki
  • ból lub drapanie w gardle

Alergie lub nietolerancje na ziemniaki mogą zaburzać pracę układu pokarmowego, ponieważ substancje ziemniaczane przemieszczają się przez organizm. Objawy problemów trawiennych spowodowanych alergią lub nietolerancją na ziemniaki obejmują:

  • nudności lub wymioty
  • gazy
  • wzdęcia i skurcze
  • biegunkę

Kto może mieć alergię na ziemniaki?

Alergie na ziemniaki mogą dotknąć każdego, chociaż są stosunkowo rzadkie.

Naukowcy nie wiedzą, ile osób ma alergię na ziemniaki, ale badanie z 2017 roku, w którym przetestowano 2000 osób w szpitalnym oddziale alergii, wykazało, że 10,1% było uczulonych na ziemniaki. Większość z tych osób była uczulona na surowe, ale nie gotowane ziemniaki. Badane osoby odwiedzały klinikę alergologiczną i prawdopodobnie cierpiały na alergie, co prawdopodobnie sprawia, że ​​liczba ta nie jest reprezentatywna dla populacji ogólnej.

Naukowcy zasugerowali, że alergia na ziemniaki może wiązać się z uczuleniem krzyżowym wywołanym przez inne powszechne alergeny roślinne, takie jak brzoza i bylica.

Powyższe badanie nie wykazało żadnych poważnych reakcji alergicznych, chociaż było kilka doniesień o anafilaksji zarówno z surowego, jak i ugotowanego ziemniaka.

Wydaje się, że liczba dzieci cierpiących na różnego rodzaju alergie pokarmowe wzrasta. Podobnie jak w przypadku innych alergii pokarmowych, dzieci, u których rozwinie się alergia na ziemniaki, mogą z niej wyrosnąć. Jednak wielu dorosłych, u których zdiagnozowano alergię na ziemniaki, pozostaje nią dotkniętych przez resztę swojego życia.

Jakie są inne czynniki ryzyka?

Rośliny ziemniaka należą do rodziny psiankowatych Solanaceae, która obejmuje również pomidory, bakłażany i paprykę. Osoby uczulone na ziemniaki mogą być również uczulone na inne warzywa psiankowate, ponieważ substancje zwane glikoalkaloidami w tych roślinach mogą powodować zatrucia niealergiczne. 

Członkowie rodziny psiankowatych to:

  • ziemniak
  • pomidor
  • bakłażan
  • papryka
  • Cayenne
  • tytoń
  • tomatillos
  • jagody goji
  • papryka
  • melon pepino

Osoby z alergią na ziemniaki mogą reagować krzyżowo z innymi członkami rodziny psiankowatych.

Syndrom pożywienia pyłkowego, który naraża osobę na reakcje alergiczne na pyłki brzozy i poszczególnych roślin, może również mieć związek z alergią na ziemniaki. Ponadto osoby z alergią na ziemniaki mogą również wykazywać reakcję alergiczną na lateks.

Szacuje się, że 40% dzieci z alergiami pokarmowymi reaguje na więcej niż jeden pokarm. Posiadanie jednej alergii pokarmowej jest czynnikiem ryzyka wystąpienia innej.

Jakiej żywności należy unikać?

Ziemniaki są składnikiem wielu posiłków, przekąsek, a nawet napojów. Osoby z alergią lub nietolerancją mogą unikać tych pokarmów, aby zapobiec wystąpieniu objawów alergii.

Żywność wykorzystująca ziemniaki to:

  • frytki i wiele słonych przekąsek
  • wódka
  • zapiekanki
  • krokiety
  • niektóre rodzaje makaronów, takie jak gnocchi
  • wiele zup, gulaszy i przecierów

Skrobia ziemniaczana lub mąka ziemniaczana to ukryty składnik wielu produktów spożywczych, takich jak rozdrobniony ser mozzarella i niektóre babeczki. Producenci używają skrobi ziemniaczanej do zagęszczania żywności, wchłaniania wody lub zapobiegania sklejaniu się niektórych składników. Mąka ziemniaczana czasami zastępuje mąkę pszenną w przepisach na wypieki.

Każdy, kto ma alergię lub nietolerancję na ziemniaki, musi czytać etykiety żywności na wszystkim, co kupuje, aby upewnić się, że są wolne od ziemniaków.

Substytuty ziemniaków

Substytuty ziemniaków są popularne, ponieważ ludzie chcą zróżnicowanej diety i starają się wyeliminować węglowodany i skrobię. Jednak mogą używać wielu składników zamiast ziemniaków, w tym:

Kalafior. Mieszanie kalafiora na parze z przyprawami daje potrawę podobną do puree ziemniaczanego.

Juka jest bulwą podobną do ziemniaka, ale nie wywołuje reakcji u osób uczulonych na ziemniaka. Jako alternatywę dla chipsów ziemniaczanych lub frytek, można ją pokroić w cienkie plasterki, a następnie upiec lub usmażyć.

Rzepa lub awokado. Dodać przyprawy, a następnie upiec lub usmażyć.

Komplikacje

Niektórzy ludzie doświadczają ciężkiej reakcji alergicznej po ekspozycji na ziemniaki, prowadzącej do anafilaksji.

Anafilaksja to ciężka, ostra reakcja alergiczna, która może zagrażać życiu, jeśli nie jest leczona. Objawy anafilaksji spowodowanej alergią pokarmową zwykle obejmują:

  • obrzęk oczu, ust, gardła, języka lub twarzy
  • duszność lub kłopoty ze złapaniem oddechu
  • wymioty
  • zawroty głowy lub utrata przytomności
  • nagły spadek ciśnienia krwi

Objawy te zwykle pojawiają się i narastają szybko i wymagają natychmiastowej pomocy lekarskiej.

Osoby ze znaną ciężką reakcją alergiczną na ziemniaki lub inne substancje zwykle noszą leki przeciwhistaminowe, lub zastrzyk epinefryny (EpiPen). Nawet jeśli dana osoba przyjmuje leki i która doświadcza tych reakcji, nadal będzie wymagać pomocy medycznej, aby upewnić się, że nie pojawią się dalsze komplikacje.

Podsumowanie

Alergie na ziemniaki są niezwykłe, ale biorąc pod uwagę, jak powszechne są produkty ziemniaczane w wielu kuchniach, mogą być uciążliwe. Osoby z tą alergią często mają również inne alergie, takie jak lateks, inne warzywa psiankowate i rośliny.

Aby uniknąć ziemniaków, można zwracać uwagę na kluczowe produkty i dodawać do diety zdrowe substytuty, takie jak kalafior, juka lub rzepa.

Jeśli dana osoba podejrzewa, że ​​ma alergię na ziemniaki, lekarz może wykonać szereg testów alergicznych, aby dowiedzieć się i doradzić, jak najlepiej zapobiegać reakcjom alergicznym i leczyć objawy w miarę ich pojawiania się.

Tagi
Komentarze
Wszystkich: 0

Brak komentarzy

Dodaj komentarz
Inne artykuły autora
Co warto wiedzieć o alergiach na ziemniaki?
Komentarze: 0
Ocena: 4.50
Co jeść na diecie wysokobiałkowej?
Komentarze: 0
Ocena: 5.00
Alergie na ziemniaki są rzadkie, ale mogą dotyczyć zarówno dorosłych, jak i dzieci. Osoby z alergią na ziemniaki mogą mieć łagodną lub ciężką reakcję alergiczną po jedzeniu, lub kontakcie z ziemniakami.Kiedy dana osoba ma alergię na ziemniaki, jej układ odpornościowy reaguje niekorzystnie na określone związki w tych warzywach, które mogą obejmować patatynę lub solaninę. Osoby z alergią na ziemniaki często mają nadwrażliwość krzyżową na inne substancje, które zawierają alergeny podobne do alergenów ziemniaka.Unikanie ziemniaków w diecie może być trudniejsze, niż się wydaje, ponieważ wiele produktów spożywczych zawiera pochodne ziemniaków jako ukryte składniki.W tym artykule przyjrzymy się objawom, przyczynom i czynnikom ryzyka alergii na ziemniaki. Przyglądamy się również satysfakcjonującym alternatywom dietetycznym i wskazówkom, jak unikać produktów ziemniaczanych?Co to jest alergia na ziemniaki?Osoba z alergią na ziemniaki może ...